Nezaradené, Recepty, Uncategorized

Zázračný KOKOS

Kokosová palma sa pestuje už viac ako 3 tisíc rokov, napr. v Indii sú prvé záznamy o jej pestovaní datované už približne roku 1000 pred Kr. Skôr sa z škrupín sústružili gombíky a misky. Stredná Európa sa o kokosovej palme dozvedela v 16. storočí z antických spisov a herbárov.
Vedecký názov je Cocos nucifera. Dávni španielsky objavitelia ho nazývali Coco – opičia tvár. No a nucifera znamená „plodiaci orechy“. Dužina, kokosová voda, mlieko a kokosové vlákna sú zdrojom obživy pre milióny ľudí na celom svete. Na mnohých ostrovoch je kokos základom jedálnička. Skoro tretina svetovej populácia je nejakým spôsobom závislá na kokose, či už ako na zdroji obživy, alebo ekonomicky.
Kokosový olej: využijete ho ako pokrm, pleťový krém, výživnú masku na vlasy, zubnú pastu a dokonca aj prvú pomoc pri mykóze. Kokosový olej sa získava z dužiny zrelých kokosových orechov. Obsahuje množstvo cenných látok, kyselinu laurovú, kyselinu myristovú a palmitovú ako aj vitamíny A, C a E a ďalšie látky. Spaľuje tuk, podporuje pamäť, zlepšuje činnosť srdca a dokonca aj zabraňuje spáleniu pokožky od slnka. Má lahodnú chuť, bez vôňe a neobsahuje cholesterol.
Pri pečení, fritovaní sa nevytvoria nezdravé karcinogénné látky preto, lebo kokosový olej obsahuje vysoké množstvo kyseliny laurovej. Kyselinu laurovú obsahuje napríklad aj materské mlieko.

Rozpúšťa sa pri teplote 25°C. Netreba skladovať v chladničke.
– má antivirálny a antibakteriálny efekt
– silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans)
– stimuluje metabolizmus, pomáha pri diabetu, nadváhe, poruchách štítnej žľazy, používa sa pri liečbe podvýživy
– má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom.
Čistý kokosový olej je veľmi ľahké si obľúbiť ako telové mlieko, alebo pleťový olej. Dobre sa roztiera i vstrebáva, veľmi príjemne vonia a má na pokožku blahodarný vplyv. Je obzvlášť vhodný pre suchú a poškodenú pokožku.
Jeho zloženie je blízke tukom v našej pokožke a preto je ľahko vstrebávaný a prijímaný telom. Kozmetické firmy veľmi často používajú kokosový olej do svojich výrobkov.

Vďaka svojej jemnej vôni je to ideálny masážny olej aj lubrikačný olej.
Čisto rastlinná starostlivosť o celé telo i vlasy, skvelý kúpeľový olej s nádhernou jemnou vôňou, ideálny tiež po holení – ošetruje vysušenú a namáhanú pokožku.

Kokosová múka: šetrne sušená biela dužina kokosových orechov je jemným mechanickým tlakom čiastočne odtučnená lisovaním za studena, následne je jemne zomletá . Kokosová múka má vysoký obsah balastných látok (cez 38 %) a bielkovín (viac ako 19%), okrem toho je tiež bezlepková a obsahuje rad ďalších dôležitých nutrientov .
Vláknina čistí naše črevá a udržuje ich zdravú rovnováhu. Použite ako náhradu za bežnú múku v množstve 10-25%, alebo pre prípravu bezlepkového pečiva. Kokosovú múku môžete tiež pridať do jogurtov, koktailov či smoothie, čím ľahko zvýšite podieľ vlákniny vo vašej strave. Je vhodná pre doplnenie jedálnička pri redukčnej diéte, dodáva pocit sýtosti, je ľahko stráviteľná a napomáha čisteniu organizmu.
Kokosové mlieko, krém a voda:
Kokosové mlieko je zdravým doplnkom rôznych potravinárskych prípravkov. Kokosové mlieko sa vyrába zo zrelého kokosu špeciálnym druhom odšťavovania. Mliečna biela tekutina je potom lahodná zložka do dezertov aj omáčok. Okrem chutného pokrmu, kokosové mlieko je zdravým doplnkom s mimoriadne pozitívnymi výhodami pre náš organizmus.Kokosové mlieko je známe využitím v indickej a ázijskej kuchyni. Používa sa na prípravu chutných dezertov. Výnimkou nie je ani použitie pri varení pikantných jedál. Známe je využitie kokosového mlieka v kozmetike. Vo svojej domovine je kokosové mlieko využívané ako náhrada kravského mlieka.
Okrem toho sú kokosové orechy zdrojom kokosového krému a vody. Z energetického hľadiska má najväčší obsah kalórií kokosový krém, najmenej kokosová voda.

Kokosový krém sa používa na rôzne dezerty, zákusky, krémy a jedlá. V ázijskej kuchyni ho používajú tak, ako náhradu za smotanu a výborne eliminuje štiplavé chute tejto kuchyne. Dá sa z neho vyrobiť chutné mlieko bez laktózy. Odporúčaný pomer miešania pre kokosové mlieko, 1diel kokosového krému a 3-4 diely pitnej vody. Unikátny je aj vo forme kokosovej smotany na šľahanie.
Kokosová voda je vhodná ako pre dospelých, tak aj pre deti a dokonca aj bábätká. Kvôli tomu, že má rovnakú osmolaritu ako ľudská krv sa dá povedať, že každým dúškom si dávame tzv. “prírodnú infúziu”. Obsahuje veľmi málo kalórií, cukru a prakticky žiadny tuk. Kokosová voda je charakteristická aj tým, že zvyšuje metabolizmus, vďaka čomu je obľúbená pri chudnutí a rôznych dietách.Na organizmus pôsobí osviežujúco a má perfektné účinky pri športe – ochladzuje telo a rehydratuje ho. Kokosová voda je plnohodnotná prírodná náhrada “umelých” izotonických a športových nápojov a štúdie dokázali, že je v poronaní s nimi oveľa prospešnejšia.
Kokosový sirup a cukor: sú vyrobené zo sladkého nektáru z kvetov kokosovej palmy. 100% organické, nerafinované, nefiltrované, nebielené prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje konzervačné látky.Má nižší glykemický index GI 35, ako trstinový cukor a sirup z agáve. Má príjemnú karamelovú chuť. Poskytuje energiu a výživu v rámci zdravého životného štýlu. Je bohatý na draslík, mangán, zinok, železo, vitamíny B1, B2, B3, B6, C. Obsahuje aj 14 aminokyselín.

Kokosový ocot: Na výrobu octu sa používa kokosová miazga, je to sladká šťava. Je to šťava, ktorá vyráža z kokosových kvetov, alebo ešte z neotvoreného kvetenstva – pukov. Obsahuje enzýmy, prírodnú kyselinu octovú a divé kvasinky. Tak isto aj aminokyseliny, vitamíny a minerály. Všetky tieto živiny sú prítomné v octe vďaka spusteniu prirodzeného procesu fermentácie. Počas pomalej fermentácie sa tvorí pravý ocot. Takýto ocot je jedinečný a nemôže byť porovnávaný s kokosovými octami, ktoré sa vyrábajú z kokosového mlieka kokosových orechov.

KOKOS sa nachádza naozaj všade okolo nás. Používa sa aj v mnohých cukrovinkách a pečivárenských výrobkoch. Tu vám ponúkame pár z nich.

tím nanacelia.sk