Nezaradené, Recepty, Uncategorized

Má moje dieťa celiakiu? Vyvarujte sa základných chýb!

Ak si nieste istí či má vaše dieťa celiakiu, musíte si dať pozor na základné chyby. Ak vykazuje príznaky ako hnačky, či zápchy, problémy s trávením, častú chorobnosť, kožné problémy, ešte to nemusí znamenať, že celiakiu naozaj má.
V prvom rade treba rozlíšiť, či ide o alergiu na lepok alebo intoleranciu lepku. U detí sa vyskytuje častejšie alergia na lepok, u dospelých intolerancia.

Alergia na lepok – je alergická reakcia na potravinu, najčastejšie to býva raž alebo pšenica. Je to neautoimunitné ochorenie. Prejavuje sa žihľavkou, tráviacimi, či dýchacími problémami. Nie je to však celiakia. Alergiu na pšenicu, či iné obilniny zisťuje alergológ krvnými a kožnými testami.

Intolerancia na lepok (neznášanlivosť) – je nealergická reakcia (celiakia). Je to autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje zápalom tenkého čreva. Lepok napáda klky v tenkom čreve, ktoré sa poškodzujú a prestávajú vstrebávať dôležité živiny z potravy. S poruchou vstrebávania živín dochádza k strate imunity, poškodzovaniu zubnej skloviny, či rednutiu kostí. Neliečená celiakia môže viesť až k nádorovému ochoreniu čriev. U detí sa celiakia najčastejšie objavuje po 1. roku života, teda po zavedení lepku do stravy, alebo medzi 2-3 rokom života. Veľa detí však základné príznaky nemá. Len asi 10% diagnostikovaných má základné prejavy. Ostatní sú bez príznakov. Preto nie je prekvapením, keď sa celiakia stanoví až omnoho neskôr, prípadne až v dospelosti. Celiakiu dokáže na 100% potvrdiť len gastroenterológ. Nepostačia len krvné testy, nutná je aj tzv. hadica, čiže endoskopia. Jediné táto dokáže naozaj potvrdiť alebo vyvrátiť toto ochorenie. Mnohí sa však endoskopie boja a tým sa jej chcú vyhnúť, sami si nasadia bezlepkovú diétu pretože sa po nej cítia lepšie. Toto je však veľká chyba. Jedine dostatočné exponovanie dieťaťa, či dospelého lepku, dokáže zaručiť správny výsledok. Denne by malo dieťa prijať 3-4 porcie lepku. Napríklad cereálie na raňajky, chlieb na desiatu, cestoviny v polievke na obed. Práve bezlepková diéta nasadená pred stanovením diagnózy môže toto vyšetrenie skresliť a vyjsť negatívne, hoci dieťa celiakiu naozaj má. Preto naozaj odporúčame absolvovať endoskopiu pred nasadením diéty. Vzorka, ktorú gastroenterológ pri celiakii odoberie z tenkého čreva poukáže na atrofiu klkov a určí stupeň poškodenia podľa tzv. Marsh stupnice.
Pri alergii na lepok sa sleduje konkrétna reakcia, aby sa zistilo, na ktorú potravinu pacient reaguje. Potom sa treba vyhýbať len daným potravinám.

Pri celiakii sa však treba vyhýbať kompletne všetkému, čo lepok obsahuje. Obilniny ako pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos sa nachádzajú nielen v pečive, chlebe a cestovinách, ale aj v mnohých údeninách, prísadách do varenia, polotovaroch a sladkostiach.
V poslednej dobe sa často objavujú názory, že bezlepková diéta je vhodná aj pre zdravých ľudí, ktorí netrpia celiakiou, či alergiou na lepok. Dôvodom je údajne ľahšia stráviteľnosť bezlepkových potravín a ich celkovo menšia záťaž na telo. Zdravé črevá by si však s lepkom mali bez problémov poradiť, zvlášť ak konzumujeme dostatok vlákniny. Niektorí lekári odporúčajú bezlepkovú diétu ako odľahčujúcu napr. pri dlhodobých hnačkách alebo potrebe prečistiť organizmus. Ale aj bezlepková strava musí byť kvalitná a vyvážená. Nestačí len prestať jesť jedlá z múky. Vynechané obilniny je potrebné nahradiť prirodzene bezlepkovými obilninami. Vhodné je zaradiť do stravy nutrične bohatšie obilniny, ako sú pšeno, amarant, quinoa, či teff.

Vedeli ste, že v Japonsku, či Afrike sa celiakia nevyskytuje? V Európe rastie počet diagnostikovaných pacientov od juhu smerom na sever. Predpokladá sa však, že veľa ľudí o svojej chorobe ani nevie, pretože sú bezpríznakoví. Toto ochorenie postihuje častejšie ženy ako mužov a je dedičné. Hoci má dieťa genetickú predispozíciu na celiakiu, môže táto počas života spať, prebudí sa napríklad až v dospelosti po prežití nejakej veľkej záťaže alebo stresu.

Tím nanacelia.sk