Zloženie: 100% pšenica tvrdá
Alergény: obsahuje lepok
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1497 kJ / 354 kcal;
tuky: 2,3 g;
nasýtené mastné kyseliny: 0,4 g;
sacharidy: 66 g;
cukry: 3,2 g;
bielkoviny: 13 g;
soľ: 0,09 g.
Krajina pôvodu: Taliansko
Skladovanie: Skladujte v suchu a tme.
Použitie: Kuskus, cous cous alebo aj „marocká cestovina“ je tradičnou severoafrickou potravinou, kde je dodnes veľmi obľúbenou a pripravuje sa ako národný pokrm. Odtiaľ sa postupne rozšíril do celého sveta. Surovina sa mixuje s vodou na získanie charakteristických zŕn kuskusu, ďalej sa varí, suší a chladí vzduchom. Vyrába sa z krupice najčastejšie z obilnín, popr. z iných alternatívnych plodín. Celozrnný kuskus je spravovaný z celých zŕn pšenice vrátane šupiek. Je chuťovo zaujímavejšia a výraznejšia.
Použitie kuskusu je skutočne univerzálne. Má príjemnú zrnitú štruktúru a sám o sebe nie je príliš výraznej chuti. Býva pripravovaný ako hlavný chod v podobe rizot alebo rôznych zmesí, príloha, nasladko, ako súčasť zeleninových šalátu alebo polievok.
Príprava:
Príprava kuskusu je veľmi jednoduchá a rýchla. Kuskus zalievame iba vriacou osolenou vodou, vývarom, mliekom alebo vriacim pokrmom v pomere 1 : 2 (kuskus : voda). Necháme zhruba 15 minút odstáť, keď kuskus vstrebe tekutinu. Na zabránenie prípadného zlepenia môžeme pridať trochu olivového oleja alebo ghí masla.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.