Zloženie: zrno amarantu (láskavca).
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1553 kJ / 371 kcal;
tuky: 7 g;
nasýtené mastné kyseliny: 1,2 g;
sacharidy: 65 g;
cukry: 1,7 g;
vláknina: 15 g;
bielkoviny: 14 g;
soľ: 0,01 g.
Krajina pôvodu: Peru.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie: Amarant, láskavec či tiež Kiwicha, má drobné svetlé semienka s výraznejšou piepornou chuťou. Najchutnejšie je v dusených zeleninových pokrmoch a polievkach, ktoré skvele zahustí, prípadne sa môže pomlieť a z múky upiecť chleba alebo sušienky. Môžete ho tiež použiť ako prílohu k hlavnému pokrmu, do rizôt, zeleninových šalátov alebo rozmixovaný do karbanátku. Vyskúšajte ako kašu na raňajky – pripravujte v jablkovom džúse, pridajte ovsené vločky, hrozienka a dochuťte škoricou a medom.
Príprava: Amarant prepláchnite, mierne osoľte a varte ho zhruba 25 – 30 minút v pomere 1 : 2 (amarant : voda).
Vedeli ste, že…
… existuje zhruba 60 botanických druhov amarantu, avšak iba 3 sú vhodné na konzumáciu?
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.