Pečivo

Bezlepkové kváskové pečenie? ÁNO!

Ak pečiete doma bezlepkovo, viete, že všetko potrebuje tréning a čas. Začiatky s bezlepkovým pečením chleba, či pečiva bývajú náročné, no neúspechy striedajú úspechy a hrdosť, že sa to podarilo. Inak to nebolo ani u mňa. Prvé chlebíky končili v koši a pri slove pečivo, či rožky sa mi krútila hlava. Na začiatku som piekla so zmesí, neskôr som prešla na namiešané múky a nakoniec som to vyšperkovala pečením z jednodruhových múk. Ak sa už dostanete na tento level, je len prirodzené, že chcete pokračovať ďalej s niečím novým. A týmto sa stalo u mňa kváskové pečenie.

Založiť si bezlepkový kvások nie je vôbec komplikované. Odporúčame ryžovú hladkú múku, prípadne kukuričnú. Kvások z pohánkovej múky je nevyspytateľný, nikdy neviete, či je ešte dobrý. Na ryžovom kvásku vidíte krásne ako pracuje a cítite aj jemnú kyslú vôňu, ktorú má správny kvások mať.

Kvásku nepotrebujete vôbec veľa, stačia 2-3 lyžice, no dôležitý je rozkvas. Ten si pripravíte zmiešaním materského kvásku so 100g múky a 100ml vody. Rozkvas treba nechať zakrytý pracovať na teplom mieste aspoň 6-8 hodín. Následne vymiešajte rozkvas s múkou, olejom, vodou a soľou. Pridajte obľúbené semienka, vysypte ošatku a nechajte v nej spracovaný chlebík kysnúť. Kváskový chlieb kysne dlhšie ako klasický. Dajte mu aspoň 6 hodín na teplom mieste a potom postriekajte vodou a upečte. Ja pečiem v dobre rozohriatej rúre na 230°C približne 10 minút, potom rúru stíšim na 180°C a dopečiem asi 30 minút. Chlieb je upečený vtedy ak pri zaklopaní na dno znie duto. Niektorí pečú na klasickom plechu, vtedy je dobré pridať na spodok rúry misku s vodou. Ak však máte rímsky hrniec, je to výhra. V zatvorenom rímskom hrnci chlebík pečieme aspoň 1 hodinu, no oplatí sa to. Chlieb má potom tenšiu kôrku, ale chrumkavú a vnútri je jemný a mäkký.

A prečo piecť kváskové chlebíky? Odpoveď je jednoduchá. Rýchlo kvasené chleby určite neprospievajú zdraviu. Napomáhajú vzniku rôznych alergií a intolerancií, cukrovke, či obezite a zaťažujú trávenie. Pri použití kvásku rozkladajú kvasinky obsiahnuté v múke lepok a ťažko stráviteľné zložky a chlebík sa stáva aj nutrične hodnotnejší. Tiež vydrží dlhšie ako klasický. Určite si pamätáte, že kedysi nám chlebík z pekárne vydržal omnoho dlhšie. Dnes sa po dvoch dňoch nedá jesť. Ale najviac vás ohromí jeho chuť, je nezameniteľná a rýchlo si ju obľúbite.